In het weekend van 27 en 28 april worden hogere temperaturen verwacht. De larven van de rups gaan dan sneller naar het tweede fase. Alleen de eiken die nu al minimaal 50% van hun bladeren hebben geven genoeg voedsel voor de larven. Dat voedsel hebben de larven nodig om de kunnen vervellen naar het tweede stadium om rups te kunnen worden. Nog niet álle larven hebben dus het tweede stadium bereikt.
Het spuiten begint pas als de als de rups in de bomen zit. Want de afgelopen jaren zijn steeds minder eikenprocessierupsen in de eikenbomen gezien. De eikenprocessierups komt voor in de wintereik en zomereik. Alleen als er heel veel rupsen zijn kruipen ze ook in andere eikenbomen.

Op de foto staan larven die het tweede stadium wél al bereikt hebben. We verwachten dat we op maandag 15 mei kunnen starten met spuiten. Het hangt af van de temperatuur buiten. We houden de groei van de bladeren en de ontwikkeling van de larven goed in de gaten. Als de bladeren en de larven niet genoeg groeien heeft het spuiten nog geen zin.